Dan planete Zemlje – klimatske promjene i ublažavanje njihovih posljedica

Dan planeta Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, a širom svijeta službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda 22. april proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje. Danas je to globalni događaj u kojem svake godine sudjeluje više od milijarde ljudi u 192 zemlje. 

Svake godine organizacija Earth day posveti određenu temu toj godini obilježavanja. Dan planeta Zemlje ove je godine na svoj 50. rođendan u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”. Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov budućnosti čovječanstva i sistema za održavanje života koji čine naš svijet prihvatljivim.  Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Očekuje se da će se posljedice klimatskih promjena na vodu u budućnosti povećavati, uključujući poplave i suše, te zakiseljavanje i podizanje razine mora. Sve ove promjene se događaju veoma brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Ako prosječne temperature na svjetskoj razini budu i dalje nekontrolisano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.

Naš planet je suočen s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, a naša je dužnost osigurati održivu budućnost planeta. Trebamo sistemska rješenja i korjenite dugoročne promjene, kao i konkretne planove za zelenu i održivu budućnost.

Priroda može bez ljudi, ali mi ne možemo bez nje.

Dekan: dr.sc. Husein Vilić, van. prof.