Održana evluacija projekta  ”Zajedno za Jedinu”

Danas je u prostorijama Biotehničkog fakulteta održana evluacija projekta  ”Zajedno za Jedinu”, voditeljice prof. dr. Jasmine Ibrahimpašić, koji je podržan od strane IOM-ov Razvojnog fonda,  kroz program  ”Angažiranje mladih u ekološke i društveno-ekonomske održive inicijative u BiH ”.

U realizaciji projekta učestvovali su studenti Biotehničkog fakullteta, odsjek Zaštita okoliša i Fakulteta zdravstvenih studija, odsjek Sanitarno inženjerstvo, te učenici Gimnazije Bihać, Prirodni smjer uz podršku lokalne uprave, Grad Bihać i Zavod za prostorno uređenje.

Cilj projekta je  bio monitoring i zaštita rijeke Une od antropogenog onečišćenja primjenom ”zelenih” tehnologija,   postavljanjem plutajućih cvjetnih otoka  koji imaju funkciju prečišćavanja otpadnih voda metodom fitoremedijacije.

Evaluaciju projekta je provodila konsultantska firma Lucid Linx,  u prisustvu  gđe Sunčice Đukanović i gđe Nataše Živković, programske službenice IOM-a .

Evaluaciji su prisustvovali i učesnici na projektu sa Biotehničkog fakulteta kao i predstavnici gradske uprave Bihać, gđa Vildana Zulić i gđa Fatima Pečenković, te Zavoda za prostorno uređenje gđa Edina Osmanović i g. Admir Hrnjica.

Projekat je ocjenjen kao ekološki prihvatljiv, inovativan i održiv.

Ovakve riječi su nam  ‘’vjetar u leđa’’ i  nadamo se nastavku saradnje