Projekt „Tradicionalni ugled hrane“ financiran od strane USAID u okviru poziva USAID turizam BiH koji obuhvata grantove podrške aktivnostima koje jasno podržavaju sljedeće ciljeve programa USAID Turizam:
– promoviranje inovativnih ideja u turizmu,
– pomoć turističkim radnicima u zadovoljavanju međunarodnih standarda kvaliteta i marketinga u turizmu.
Nosilac projekta je Obrtnička komora Unsko – sanskog kantona. Implementacija projekta se provodi uz
stručnu pomoć Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Podršku projektu je pružilo i Kantonalno
ministarstvo privrede USK-a. Cilj projekta je osnaživanje ponude turističkih destinacija Unsko – sanskog kantona kroz jačanje gastroturizma sa oznakom „garantirano tradicionalni specijalitet“, od proizvodnje tradicionalnih proizvoda/specijalteta do njihove distribucije i pristupačnosti turistima ali i drugim potrošačima. Odabrana su dva prehrambena proizvoda i to krajiška trahana i krajiški omač. “Krajiški omač” i “Krajiška trahana” su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Bosne I Hercegovine, odnosno na području Unsko – sanskog kantona.
Učesnici na projektu ispred Biotehničkog fakulteta prof. dr. Halid Makić i prof. dr. Suzana Jahić
Koji su postignuti rezultati i kako je tekla implementacija projekta više u emisiji “Zelena panorama”