Bachelor/Bakalaureat prehrambene tehnologije
Sadržaj i kvalifikacije
Smjer Prehrambena tehnologija na Prehrambenom odsjeku organiziran je kao studijski program za obrazovanje i osposobljavanje stručnjaka sposobnih za široko razumijevanje područja hemije, biohemije, mikrobiologije i nauke o hrani, s naglaskom na inženjerska znanja i vještine vezane za prehrambenu industriju. Studenti pohađajući nastavu na studijskom programu Prehrambena tehnologija usmjereni su na obrazovanje za poslove koji su povezani sa konzerviranjem, proizvodnjom prehrambenih proizvoda, kontrolom i upravljanjem procesom proizvodnje, skladištenjem sirovina i gotovih proizvod, razumijevanjem ponašanja osnovnih sastojaka hrane i njihov uticaj na zdravlje ljudi, razvoj novih prehrambenih proizvoda, nadzor kvalitete i sigurnosti sirovina i gotovih proizvoda, te planiranje prehrane.
Očekivane kompetencije
Tokom studija se stiče osposobljenost za planiranje, organiziranje, vođenje i kontroliranje proizvodnje hrane i ljudske prehrane, kao i neke popratne djelatnosti, uvažavajući prirodne, društvene i ekološke principe u proizvodnji sigurne hrane i provedbi sigurne i zdrave ljudske prehrane. Kompetencije bachelor/bakalaureat prehrambene tehnologije manifestuje se kroz rad u mikrobiološkim, fizikalnim, hemijskim, senzornim i instrumentalnim laboratorijama prehrambene industrije i drugih srodnih industrija. Zatim, rad u nevladinim organizacijama, fakultetima i stručnim institucijama, te agencijama za sigurnost hrane.
Kontakt podaci:
Adresa: Biotehnički fakultet UNBI, Luke Marjanovića bb, 77000 Bihać
Voditeljica odsjeka: dr.sc. Subha Avdić
Telefon: 037 228 059
Web: btf.unbi.ba Kontakt: btf@unbi.ba