Na Biotehničkom fakultetu obilježen zvanični početak rada edukacijskog biljnog uređaja u okviru projekta „Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja USK-a“

Štampa
Klikova: 1519

U sklopu projekta „Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona“ 28.11.2014. na području Biotehničkog fakulteta u Bihaću obilježen je zvanični početak rada prvog edukacijskog biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj biljni uređaj jedinstven je u BiH, ali i šire. Dr.sc. Jasmina Ibrahimpašić, docentica sa Biotehničkog fakulteta, istaknula je da se radi o eksperimentalnom biljnom prečistaču koji će služiti za prečišćavanje otpadnih voda Biotehničkog fakulteta. Uređaj je projektiran tako da se istovremeno mogu upuštati sanitarno fekalne i laboratorijske otpadne vode, u različitim omjerima, gdje bi se na nučnoj osnovi pratili parametri razgradnje otpadnih voda.
 Cilj projekta „Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona“ je unaprjeđenje stanja okoliša i stvaranje potrebnih uslova za očuvanje i zaštitu prirode u Unsko-sanskom kantonu koristeći zelenu tehnologiju poznatu pod nazivom „ekoremedijacija“. Ukupna vrijednost projekta je 391.166 KM. Projekat financiraju Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u iznosu 156.470 KM, a razliku sredstava u iznosu od 234.696 KM Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a obezbijedilo je od strane Vlade Republike Slovenije, tj. Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.


Dekan Biotehničkog fakulteta prof. dr. Halid Makić kao jedan od učesnika na implemenatciji projekta u svom obraćanju se zahvalio svima koji su doprinijeli raelizaciji izgradnje biljnog prečistača. Dekan je čestitao doc.dr. Jasmini Ibrahimpašić koodinatoru isped Biotehničkog fakulteta te  prof.dr. Ifetu Šišiću i naglasio njihov značaj pri izgradnji biljnog uređaja na Biotehničkom fakultetu. Implementacija ovog projekta započela je krajem 2013. godine kada je potpisan ugovor sa implementatorom projekta konsultantskom firmom Limnos d.o.o. iz Ljubljane.


Otvorenju je pored predstavnika implementatora projekta, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sasnkog kantona, u ime donatora Vlade Republike Slovenije bio prisutan ekonomski savjetnik u Ambasadi Republike Slovenije u BiH Gregor Presker te direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Ljubljane, Gašpar Jež kao i predstavnici konsultanata na projektu predstavnici grada Bihaća te akademske zajednice Univerziteta u Bihaću.


Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba