Otpočeli radovi na izgradnji biljnog prečistača otpadnih voda na lokaciji nastavnog centra „Grmeč“

Štampa
Klikova: 1764

Dana 28. oktobra 2014. godine na lokaciji nastavnog centra „Grmeč“ otpočeli su radovi na izgradnji biljnog prečistača otpadnih voda iz objekta Laboratorija. Ovom činu pored predstavnika Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a i implementatora projekta firme Limnos iz Ljubljane, prisustvovali su i predstavnici akademske zajednice, općina Unsko-sanskog kantona, studenti  i drugi uzvanici i gosti.
Ovaj biljni prečistač sastavni je dio projekta „Ekoremedijacija za zaštitu okoline i razvoj Unsko-sanskog kantona“ koji za cilj ima unaprijediti stanje okoliša i stvoriti potrebne uslove za očuvanje i zaštitu prirode u Unsko-sanskom kantonu, koristeći zelenu tehnologiju poznatu pod nazivom „ekoremedijacija“. Ukupna vrijednost projekta je 391.166 KM. Projekat financiraju Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u iznosu 156.470 KM, a razliku sredstava u iznosu od 234.696 KM Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a obezbijedilo je od strane Vlade Republike Slovenije.

Mjesto izgradnje eksperimentalnog biljnog uređaja se kontinuirano prati, pa su predstavnici ispred Biotehničkog fakulteta, prof.dr. Halid Makić, dekan, doc.dr. Jasmina Ibrahimpašić i prof.dr. Ifet Šišić 14.11.2014. godine obišli mjesto izgradnje te konstatirali da se poslovi  odvijaju svojom dinamikom i izrazili još jednom svoje zadovoljstvo što će fakultet imati  biljni prečistač koji će poslužiti za istraživanje i edukacije studenata, kao i za potrebe lokalne zajednice.

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba