Održan 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem

Štampa
Klikova: 2081

Održan 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem
„5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“

U srijedu i četvrtak, 4. i 5. juna 2014. godine, održan je 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“.
Skup je održan u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa.
Brojnim učesnicima skupa pozdravnim govorima su se obratili: dekan Biotehničkog fakulteta, prof. dr. Halid Makić, predsjednica organizacionog odbora skupa dr. sc. Jasmina Ibrahimpašić, te rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović. Skupu se obratio i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, gospodin Safet Harbinja.
Skup je svečano otvorila ministrica Sinha Kurbegović, iz Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.
Po otvorenju skupa otpočela su plenarna predavanja, u kojima su učešće uzeli: prof. dr. Mirsad Veladžić, akademik dr. sc. Ferdo Bašić, prof. dr. Esma Velagić-Habul, akademik dr. sc. Vladimir Beus, te dr. sc. Tahir Sofilić.
Završetkom plenarnih predavanja otpočeo je rad u nekoliko sekcija: „Zaštita tla i zraka“, „Okoliš, hrana i zdravlje“, „Zaštita voda“,  „Upravljanje otpadom“ i „Upravljanje šumama“.
U okviru sekcije „Okoliš, hrana i zdravlje“ izlaganje na temu „Karakteristike sireva proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima USK“, održala je dr. sc. Suzana Jahić. Izlaganje su također imali i dr. sc. Nermin Pračić, na temu „Deklaracije prehrambenih proizvoda sa aspekta potrošačkih navika na području USK“; dr. vet. Zlatko Jusufhodžić, izlaganje „Evaluacija statusa bruceloze kod životinja i ljudi na USK i efikasnost sistema laboratorijske detekcije“.
Zapažena izlaganja imali su i prof. dr. Emir Turkušić, na temu „Hemijski senzori i biosenzori u kontroli i zaštiti okoliša i zdravlja“, te dipl. ing. Husnija Kudić.
U okviru sekcije „Zaštita tla i zraka“, izlagali su: prof. dr. Azra Jaganjac, dr. sc. Jasminka Alijagić, dr. sc. Edis Softić, dr. sc. Ivica Kisić, te studentice Biotehničkog fakulteta, Minela Žapčević i Jasmina Zulić.
Izlaganja u okviru sekcije „Zaštita voda“ održali su: prof. dr. Tibela Landeka Dragičević, prof. dr. Ifet Šišić, mr. sc. Merima Toromanović, dr. sc. Davorin Bajić, Osman Čaušević, dr. sc. Husein Vilić, prof. dr. Osman Perviz, mr. sc. Zineta Horozović, prof. dr. Halid Makić.
U četvrtak, 5. juna 2014. godine, održana su izlaganja u okviru sekcije „Upravljanje šumama“. U radu ove sekcije svoja učešće su uzeli:  dipl. ing. Haris Koljić, dr. sc. Tomislav Dubravac, dr. sc. Jasnica Medak i dr. sc. Dženan Bećirović.
Po zatvaranju skupa, učesnici su imali priliku posjetiti Martin Brod, nakon čega je uslijedio svečani ručak u Kulen-Vakufu, koji je organiziran u saradnji sa udruženjem „Žene sa Une“.
Skup je protekao u prijatnoj, radnoj atmosferi i ugodnom druženju učesnika; među kojima su pored akademika, naučnih radnika i stručnjaka iz različitih obasti, svoje učešće imali i studenti Biotehničkog fakulteta.
Svoje zadovoljstvo skupom, pored njegovih organizatora, iskazali su i gosti, koji su pored kvalitetnih izlaganja, posebno istaknuli gostoprimstvo domaćina.
Održavanjem skupa ostvareni su ciljevi njegove organizacije; upoznavanje sa aktuelnim naučnim dostignućima u okvirima tematike skupa, razmjena znanja i uspostavljanje naučne i stručne saradnje, što će naučno-stručnom skupu „5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“ osigurati budućnost, podršku i brojne nove učesnike.

još slika možete pogledati / preuzeti ovdje

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba