Otvoren 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem

Štampa
Klikova: 1689

Otvoren 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem

„5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“

U srijedu, 4. 6. 2014. godine, svečano otvoren 2. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“. Skup se održava u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa.

Brojnim učesnicima skupa pozdravnim govorima su se obratili: dekan Biotehničkog fakulteta, prof. dr. Halid Makić, predsjednica organizacionog odbora skupa dr. sc. Jasmina Ibrahimpašić, te rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović. Skupu se obratio i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, gospodin Safet Harbinja.

Skup je otvorila ministrica Sinha Kurbegović, iz Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Po otvorenju skupa otpočela su plenarna predavanja, u kojima su učešće uzeli: prof. dr. Mirsad Veladžić, akademik dr. sc. Ferdo Bašić, prof. dr. Esma Velagić-Habul, akademik dr. sc. Vladimir Beus, te dr. sc. Tahir Sofilić.

Završetkom plenarnih predavanja otpočeo je rad u sekcijama, koji je u toku. Sekcije unutar kojih se održavaju predavanja su: „Zaštita tla i zraka“, „Okoliš, hrana i zdravlje“, „Zaštita voda“,  „Upravljanje otpadom“ i „Upravljanje šumama“.


 


Izlaganja u okviru sekcija 2. naučno-stručnog skupa sa međunarodnim učešćem

„5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša“

 

Sekcije unutar kojih će biti održana izlaganja na 2. naučno-stručnom skupu „5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša su: „Zaštita tla i zraka“, „Okoliš, hrana i zdravlje“, „Zaštita voda“, „Upravljanje otpadom“ i „Upravljanje šumama“.

U okviru sekcije „Okoliš, hrana i zdravlje“ izlaganje na temu „Karakteristike sireva proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima USK“, održala je dr. sc. Suzana Jahić. Izlaganje su također imali i dr. sc. Nermin Pračić, na temu „Deklaracije prehrambenih proizvoda sa aspekta potrošačkih navika na području USK“; dr. vet. Zlatko Jusufhodžić, izlaganje „Evaluacija statusa bruceloze kod životinja i ljudi na USK i efikasnost sistema laboratorijske detekcije“.

Zapažena izlaganja imali su i prof. dr. Emir Turkušić, na temu „Hemijski senzori i biosenzori u kontroli i zaštiti okoliša i zdravlja“, te dipl. ing. Husnija Kudić.

U okviru sekcije „Zaštita tla i zraka“, izlagali su: prof. dr. Azra Jaganjac, dr. sc. Jasminka Alijagić, dr. sc. Edis Softić, dr. sc. Ivica Kisić, te studentice Biotehničkog fakulteta, Minela Žapčević i Jasmina Zulić.

Skup se nastavlja održavati i  u četvrtak, 5. 6. 2014. godine, kada su na rasporedu izlaganja u okviru sekcije „Upravljanje šumama“. Po zatvaranju skupa, planiran je izlet u Martin Brod, te svečani ručak u Kulen-Vakufu.

 

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba