Predavanje ˝Tehnologija uzgoja perspektivnih voćnih vrsta iz grupe jagodastog voća˝.

Štampa
Klikova: 2297

U okviru razvoja Botaničke bašte i nastavnog centra Kampusa Univerziteta u Bihaću, dana 09.04.2014. godine u prostorijama Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću je održano predavanje na temu ˝Tehnologija uzgoja perspektivnih voćnih vrsta iz grupe jagodastog voća˝. Predavači Doc.dr. Azra Skender i Msc. Dinko Bećirspahić su prisutne upoznali sa tehnologijom gajenja aronije i perspektivom gajenja ove cijenjene voćne vrste. Pored toga održano je predavanje na temu „Nauka u praksi“ koje je održao profesor. dr. Mirsad Veladžić. Predavanju su prisustvovali mnogi gosti, poljoprivredni proizvođači i predstavnici poljoprivrednih službi općina USK-a, akademske zajednice i studenti.
Održavanje navedenog skupa je inicirano od strane menadžmenta Biotehničkog fakulteta prof.dr.sc.Halida Makića i kompanije ˝Net Green Agent˝ iz Lukavca na čelu sa direktorom Damirom Zejnilovićem. Prema riječima dekana Biotehničkog fakulteta, saradnje  sa  kompanijom Net Green Agent inicirana od strane menadžmenta ovog Fakulteta, a rezultati saradnje su već vidljivi. Naime, kompanija Net green Agent je donirala fakultetu preko 600 sadnica aronije, godžija, amelančira kao i drugih vrsta ukrasnog bilja.
S obzirom na činjenicu, da se 50% nastave na Biotehničkom fakultetu odnosi na praktični rad, ova donacija uveliko će pomoći studentima da se upoznaju sa tehnologijom uzgoja novih vrsta i da stečeno znanje prenesu na farmere ili čak pokrenu vlastiti posao. Pored toga, studenti će imati priliku da  u prirodnom okruženju u okviru Botaničke bašte upoznaju bioraznolikost biljnog svijeta i njegovog očuvanja za današnje, ali i buduće naraštaje.
Potrebno je istaći da je posjećenost skupa bila velika i izazvala veliku pažnju prisutnih. Ovim korakom je samo otpočela saradnja  fakulteta i firme˝Net Green Agent˝ iz Lukavca, koja se nastavlja, u skoro će biti potpisan i ugvor o sardnji.  U toku su aktivnosti na podizanju zasada koju organiziraju nastavnici i saradnici Biotehničkog Fakulteta.

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba