Biotehnički fakultet nabavio opremu za sigurnost rada u laboratoriji

Štampa
Klikova: 2712

Postoje li rizici za sigurnost i zdravlje studenta i uposlenih u laboratoriji, hoće li se danas neko ozlijediti dok se rade vježbe, hoće li i kakve posljedice višegodišnji rad ostaviti na zdravlje studenta i uposlenih, jesmo li sigurni dok radimo u laboratoriju. To su pitanja za koja sebi moramo svakodnevno postaviti, ali ne da bi zastrašili bilo koga, već da pokažemo da smo svjesni rizika koji postoji u laboratoriji. I stoga smo se opredijelili za slijedeći cilj:
„Potpuno ukloniti rizike rada u laboratoriju ili ih barem smanjiti na prihvatljivu razinu“.

Biotehnički fakultet – Univerziteta u Bihaću raspolaže sa ukupno oko 1000 m2 prostora. Ima opremljenu laboratoriju za hemiju, biohemiju, biologiju, mikrobiologiju i laboratoriju za instrumentalne analize, pedologiju, prehrambenu tehnologiju i druge. Svakodnevno kroz laboratorije Biotehničkog fakulteta prolazi preko 300 studenata zbog izvođenja laboratorijski vježbi koje su u nastavnom planu i programu zastupljene do 50 % nastave.
Laboratorije i cijeli fakultet su smješteni u prostorije bivše kasarne koja nije namjenski rađena za potrebe Fakulteta, djelimično je adaptiran prostor za obavljanje nastavnog procesa i naučno – istraživačkog rada. Najveći problem predstavljaju sigurnosni uvjeti rada studenata i osoblja Fakulteta koji su svakodnevno izloženi različitim vrstama potencijalnih štetnosti, kao što su: toksična isparavanja, komprimirani gasovi, zapaljive tečnosti, radioaktivni materijali, trovanja, rizik od rukovanja sa biološkim materijalom i sl.
Priroda laboratorijskog rada je takva da uvijek postoji mogućnost ugrožavanja zadravstvenog stanja korisnika laboratorija. Da bi se ta mogućnost svela na minimum, odnosno uklonila, te tako zaštitilo osoblje laboratorije i studenti, potrebna je oprema  za siguran i bezbijedan  rad.
Kako bi spriječili neželjene poslijedice i zaštitili ovu populaciju, te smanjili rizik od potencijalnih opasnosti koje mogu ugroziti i imovinu fakultet, menadžment Biotehničkog fakulteta je osigurao sredstva za te namjene iz budzetskih rezervi Federalnog ministarstva za obrazovanje u iznosu od 27.600,00 KM.
Fakultet je u tu nabavio namjenski  tehničku opremu kao šro su digestori, sigurnosni ormari, te ugrađeni protivpožarni i pritivprovalni sistemi, a u toku je ugradnja i ventilacionih sistema za uklanjanje isparljivih kemikalija.
Ovom prilikom zahvaljujemo Federalnom ministarstvu obrazovanja za donirana sredstva.

Dekan Biotehničkog fakulteta
Prof.dr.sc.Halid Makić

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba