SVEČANA PROMOCIJA MAGISTRANATA I DIPLOMANATA BIOTEHNIČKOG FAKULTETA

Datum kreiranja 25 Decembar 2017 Klikova: 569
 

Dana 27.12.2017. godine (srijeda) s početkom u 1200 sati u sali Kulturnog centra Bihać u Bihaćće biti organizirana svečana promocija devete generacije bakalaureat-a i četvrte generacije magistranata Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas ovim putem pozovemo i da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan događaj.

 

Dekan Biotehničkog fakulteta

Dr.sc. Husein Vilić, docent

 

SARADNJA UNIVERZITETA U BIHAĆU I UNIVERZITETA U NOVOJ GORICI

Datum kreiranja 12 Decembar 2017 Klikova: 631

 U okviru realizacije bilateralnog naučno - istraživačkog projekta ''Određivanje sadržaja melatonina i mogućih funkcija u prisustvu teških metala u biljkama“, te kroz naučnu i tehnološku saradnju između BiH i Republike Slovenije tokom 2016. i 2017. godine, na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću boravio je prof. dr. sc. Mladen Franko, Prorektor za obrazovanje Univerziteta u Novoj Gorici (Slovenija),  kao i rukovodilac Laboratorija za zaštitu životne sredine i prirodnih nauka. Na radnom sastanku u dekanatu BTF-a kojem su prisustvovali dr.sc. Husein Vilić - dekan,  dr.sc. Jogić Vildana - prodekan za nastavu, prof.dr.sc. Jasmina Ibrahimpašić - prorektor Univerziteta u Bihaću, prof.dr.sc. Halid Makić, prof.dr.sc. Refik Šahinović, prof.dr.sc. Azra Bakrač i prof.dr.sc. Ifet Šišić, te na prijedlog prof. dr.sc. Halida Makića aktualizirana su tri prijedloga saradnje;

  • Zajednička aplikacija i ispunjavanje uslova za organiziranje združenog diplomskog studija Zaštite okoliša  II ciklusa po pozivu EAC/A05/2017 godine, (joint degree).
  • Transnacionalni studij dvojne diplome između Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Fakulteta za znanosti o okolju, po završetku studija, studenti bi dobili dvojnu diplomu - diplomu Bitehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću akademskih institucija BiH i diplomu akreditovanih akademskih institucija Univerziteta u Novoj Gorici iz Slovenije.
  • Zajednička organizacija i proširenje naučno-stručnog skupa „5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša“ kako bi ista poprimila obilježja Međunarodne konferencije.

Uvaženi prof.dr.sc. Mladen Franko je održao predavanje za naše studente i uposlenike Biotehničkog fakulteta na temu “Brzi i osjetljivi metodi za analizu uzoraka životne sredine i kakvoče hrane na osnovu optotermičke spektrometrije i mikrofluidike”, te se u popodnevnim satima sastao i sa rukovodstvom Univerziteta u Bihaću, rektorom prof.dr.sc. Fadilom Islamovićem, prorektorima Univerziteta, kao i predstavnicima Ureda za međunarodnu saradnju. Kako bi saradnja između Univerziteta u Bihaću i Univerziteta u Novoj Gorici poprimila i formalno-pravni karakter, potpisan je Sporazum o saradnji, na osnovu kojeg će se realizovati pobrojane aktivnosti i zajednički naučno-istraživački rad.

 

Video prilog:

MEĐUNARODNA SARADNJA UNIVERZITETA U BIHAĆU I NOVOJ GORICI | Vijesti na RTVUSK.ba

 

TERENSKA NASTAVA IZ PREDMETA JESTIVE GLJIVE, ODSJEK ŠUMARSTVO, IV GODINA STUDIJA

Datum kreiranja 08 Novembar 2017 Klikova: 931
 
U oktorbru 2017. godine studenti IV godine šumarskog odsjeka Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, održali su terenske vježbe iz predmeta Jestive gljive. Cilj terenskih vježbi bio pronaći i identificirati vrste gljiva na lokaciji Gorjevac, unutar zaštićenog područja Nacionalnog parka Una. Uz prethodnu dozvolu JP NP Una, istraživanju su prisustvovala 23 studenta, Prof. dr.sc. Vildana Alibabić i dugogodišnji član udruženja gljivara Bihać „Blagva“, gdin. Šemsudin Bajrić, vrsni poznavaoc svijeta gljiva.
Po dolasku na predviđenu lokaciju održano je kraće predavanje o procesu zaštite područja NP Una, o prirodnim vrijednostima koje se ogledaju u kanjonu Une, Unca i doline Krke, 15 sedrenih barijera, 115 izvora pitke vode, 36 značajnih geomorfoloških lokaliteta, 61 arheoloških lokaliteta. Rezultati preko 200 naučno-istraživačkih radova akademske zajednice uglavnom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i drugih zemalja pokazali su riznicu bioraznolikosti (1900 biljnih vrsta, 177 oficijelnih i 105 potencijalno ljekovitih, jestivih, vitaminskih i aromatičnih vrsta). Kičmenjaka je prisutno oko 215 vrsta, ptica oko 130, riba preko 15 vrsta, vodozemaca oko 13. Od gmazova identificirano je 15 vrsta. Po brojnosti su šišmiši sa pojedinim rijetkim i ugroženim vrstama na prvom mjestu, potom zvijeri, kukcojedi i glodavci. Posebna vrijednost područja su svi veliki evropski predatori, iščezli i istrijebljeni u velikom dijelu Europe.
O svijetu gljiva, podaci se prikupljaju.
U toku terenskih vježbi identificirano je 18 vrsta gljiva među kojima su: Lactarius deliciosus (rujnica), Boletus edulis (vrganj), Amanita citrina (žuta pupavka), Amanita muscaria (muhara), Clitocybe nebularis (maglenka), Lepiota cristata (haringača), Tricholloma terrum (miška), Cortinarius glaucopus (zelenkasta koprenka). Neke od ovih vrsta su jako rijetke. Pronađene su još i Mycena pura, var. Rosea, zatim Xerocomus rubellus (crvenkasti baršunovac) i Russula queletii (Queletova krasnica).
Nakon uzorkovanja i identifikacije svaka od vrsta je opisana, grupirane su na jestive i otrovne, pri čemu je glavnu riječ imao naš terenski vodič, gdin. Bajrić. Njegova iskustva vezana za identifikaciju i greške koje se mogu desiti su neprocjenjiva. Priznaje i sam da je imao jedno blaže trovanje, ali ne zbog nepoznavanja nego istraživačke radoznalosti. Uzorke koji su prikupljeni studenti Biotehničkog fakulteta su imali priliku vidjeti izložene u hodniku fakulteta ovih dana.
 
 
 
 
Amina Mušinović, studentica
 

Obavijest o gostujućem predavanju prof. dr. Miroslava Lisjaka sa Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Datum kreiranja 08 Novembar 2017 Klikova: 844

Obavještavaju se studenti i nastavno osoblje Biotehničkog fakulteta, da će prof. dr. Miroslava Lisjaka sa Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku u okviru CEEPUS programa održati gostujuća predavanja na našem Biotehničkom fakultetu.

Predavanja se odnose na ulogu plinova u prenosu staničnog signala odnosno u komunikaciji između stanica. Naglasak je na biljnim stanicama, ali i iz oblasti medicine, pošto je u suštini molekularna biologija staničnog signalinga, bez obzira je li životinjska, humana ili biljna, relativno slična.

 

Predavanja će se održati 22 i 23 novembra tekuće godine, po temama:

 

  1. Osnovni principi i načini prijenosa staničnog signala

(1 sat; 22.11.2017. godine. Početak predavanja u 9h – SALA P3)

  1. NO kao dio signalne mreže u biljnim stanicama 

(1 sat; 22.11.2017. godine.  Početak predavanja u 10h – SALA P3)

  1. H2S kao dio signalne mreže u biljnim stanicama i interakcija s NO

(1 sat; 23.11.2017. godine. Početak predavanja u 9h – SALA P6)

  1. Stanični signaling kod biljaka u uvjetima abiotskog i biotskog stresa

(1 sat; 23.11.2017. godine. Početak predavanja u 10h – SALA P6)

 

Isto tako u koliko postoji interesenata za mobilnost u okviru CEEPUS stipendije iz područja fiziologije – biohemije – biologije stanice, isti se mogu informirati iz prve ruke od prof. dr. Miroslava Lisjaka.

 

OBAVIJEST O RAZMJENI STUDENATA SA UNIVERZITETOM U VALENCIJI, ŠPANIJA UNUTAR ERASMUS+ ICM PROGRAMA (MEĐUNARODNA KREDITNA MOBILNOST)

Datum kreiranja 28 Oktobar 2017 Klikova: 943

OBAVIJEST O RAZMJENI STUDENATA SA UNIVERZITETOM U VALENCIJI, ŠPANIJA UNUTAR ERASMUS+ ICM PROGRAMA (MEĐUNARODNA KREDITNA MOBILNOST)

Obaviještavamo Vas da je otvoren Poziv za prijavu na program stipendiranja mobilnosti studenata prvog ciklusa Univerziteta u Bihaću (ljetni semestar 2017/2018 godine). Na osnovu potpisanog Ugovora sa ovom partnerskom institucijom, razmjena se može odvijati unutar svih ponuđenih oblasti, koje možete pogledati na sljedećem linku, a na sljedećem linku je ponuda predmeta na engleskom jeziku http://links.uv.es/3ZTgndA
Sve prijave se vrše preko Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću. Molimo sve zainteresirane kandidate da se jave putem emaila na  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  ili na 226 273 za dodatne informacije ili ukoliko žele da se prijave. Do 14.11. 2017. godine je neophodno da pošaljemo informacije o studentima, a potom slijedi dostava i neophodne dokumentacije. Iznos mjesečne stipendije je 800 eura + troškovi puta. Iskoristite ovu iznimno lijepu priliku i provedite naredni semestar na Univerzitetu u Valenciji u gradu umjetnosti i nauke.

OBAVIJEST O OTVORENOM POZIVU ZA RAZMJENU NASTAVNOG OSOBLJA UNUTAR ERASMUS+ ICM PROGRAMA SA UNIVERZITETOM U MILANU (ITALIJA)

Datum kreiranja 28 Oktobar 2017 Klikova: 737

OBAVIJEST O OTVORENOM POZIVU ZA RAZMJENU NASTAVNOG OSOBLJA UNUTAR ERASMUS+ ICM PROGRAMA SA UNIVERZITETOM U MILANU (ITALIJA)

Obaviještavamo nastavnike Biotehničkog fakulteta, Odsjeka za poljoprivredu, da je otvoren poziv za prijavu za stipendiranje boravka na Univerzitetu u Milanu (Italija) na Poljoprivrednom odsjeku i na Odsjeku za Veterinu. Predviđeno je stipendiranje predavanja za ukupno 4 nastavnika, po dva iz obe oblasti. Svi troškovi su pokriveni stipendijom. Trajanje boravka je 5 dana + 2 dana predviđena za putovanje. Za prijavu je neophodno da dostavite kratko motivaciono pismo, opis istraživačke oblasti i opis aktivnosti (predavanja) koje bi održali na ovom Univerzitetu. Dokumentacija se šalje u naš Ured za međunarodnu saradnju na email adresu:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. . Za dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju putem maila ili pozivom na 226 273.

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba