SARADNJA UNIVERZITETA U BIHAĆU I UNIVERZITETA U NOVOJ GORICI

Datum kreiranja 12 Decembar 2017 Klikova: 1248

 U okviru realizacije bilateralnog naučno - istraživačkog projekta ''Određivanje sadržaja melatonina i mogućih funkcija u prisustvu teških metala u biljkama“, te kroz naučnu i tehnološku saradnju između BiH i Republike Slovenije tokom 2016. i 2017. godine, na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću boravio je prof. dr. sc. Mladen Franko, Prorektor za obrazovanje Univerziteta u Novoj Gorici (Slovenija),  kao i rukovodilac Laboratorija za zaštitu životne sredine i prirodnih nauka. Na radnom sastanku u dekanatu BTF-a kojem su prisustvovali dr.sc. Husein Vilić - dekan,  dr.sc. Jogić Vildana - prodekan za nastavu, prof.dr.sc. Jasmina Ibrahimpašić - prorektor Univerziteta u Bihaću, prof.dr.sc. Halid Makić, prof.dr.sc. Refik Šahinović, prof.dr.sc. Azra Bakrač i prof.dr.sc. Ifet Šišić, te na prijedlog prof. dr.sc. Halida Makića aktualizirana su tri prijedloga saradnje;

  • Zajednička aplikacija i ispunjavanje uslova za organiziranje združenog diplomskog studija Zaštite okoliša  II ciklusa po pozivu EAC/A05/2017 godine, (joint degree).
  • Transnacionalni studij dvojne diplome između Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Fakulteta za znanosti o okolju, po završetku studija, studenti bi dobili dvojnu diplomu - diplomu Bitehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću akademskih institucija BiH i diplomu akreditovanih akademskih institucija Univerziteta u Novoj Gorici iz Slovenije.
  • Zajednička organizacija i proširenje naučno-stručnog skupa „5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša“ kako bi ista poprimila obilježja Međunarodne konferencije.

Uvaženi prof.dr.sc. Mladen Franko je održao predavanje za naše studente i uposlenike Biotehničkog fakulteta na temu “Brzi i osjetljivi metodi za analizu uzoraka životne sredine i kakvoče hrane na osnovu optotermičke spektrometrije i mikrofluidike”, te se u popodnevnim satima sastao i sa rukovodstvom Univerziteta u Bihaću, rektorom prof.dr.sc. Fadilom Islamovićem, prorektorima Univerziteta, kao i predstavnicima Ureda za međunarodnu saradnju. Kako bi saradnja između Univerziteta u Bihaću i Univerziteta u Novoj Gorici poprimila i formalno-pravni karakter, potpisan je Sporazum o saradnji, na osnovu kojeg će se realizovati pobrojane aktivnosti i zajednički naučno-istraživački rad.

 

Video prilog:

MEĐUNARODNA SARADNJA UNIVERZITETA U BIHAĆU I NOVOJ GORICI | Vijesti na RTVUSK.ba

 

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba