TERENSKA NASTAVA IZ PREDMETA JESTIVE GLJIVE, ODSJEK ŠUMARSTVO, IV GODINA STUDIJA

Datum kreiranja 08 Novembar 2017 Klikova: 1436
 
U oktorbru 2017. godine studenti IV godine šumarskog odsjeka Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, održali su terenske vježbe iz predmeta Jestive gljive. Cilj terenskih vježbi bio pronaći i identificirati vrste gljiva na lokaciji Gorjevac, unutar zaštićenog područja Nacionalnog parka Una. Uz prethodnu dozvolu JP NP Una, istraživanju su prisustvovala 23 studenta, Prof. dr.sc. Vildana Alibabić i dugogodišnji član udruženja gljivara Bihać „Blagva“, gdin. Šemsudin Bajrić, vrsni poznavaoc svijeta gljiva.
Po dolasku na predviđenu lokaciju održano je kraće predavanje o procesu zaštite područja NP Una, o prirodnim vrijednostima koje se ogledaju u kanjonu Une, Unca i doline Krke, 15 sedrenih barijera, 115 izvora pitke vode, 36 značajnih geomorfoloških lokaliteta, 61 arheoloških lokaliteta. Rezultati preko 200 naučno-istraživačkih radova akademske zajednice uglavnom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i drugih zemalja pokazali su riznicu bioraznolikosti (1900 biljnih vrsta, 177 oficijelnih i 105 potencijalno ljekovitih, jestivih, vitaminskih i aromatičnih vrsta). Kičmenjaka je prisutno oko 215 vrsta, ptica oko 130, riba preko 15 vrsta, vodozemaca oko 13. Od gmazova identificirano je 15 vrsta. Po brojnosti su šišmiši sa pojedinim rijetkim i ugroženim vrstama na prvom mjestu, potom zvijeri, kukcojedi i glodavci. Posebna vrijednost područja su svi veliki evropski predatori, iščezli i istrijebljeni u velikom dijelu Europe.
O svijetu gljiva, podaci se prikupljaju.
U toku terenskih vježbi identificirano je 18 vrsta gljiva među kojima su: Lactarius deliciosus (rujnica), Boletus edulis (vrganj), Amanita citrina (žuta pupavka), Amanita muscaria (muhara), Clitocybe nebularis (maglenka), Lepiota cristata (haringača), Tricholloma terrum (miška), Cortinarius glaucopus (zelenkasta koprenka). Neke od ovih vrsta su jako rijetke. Pronađene su još i Mycena pura, var. Rosea, zatim Xerocomus rubellus (crvenkasti baršunovac) i Russula queletii (Queletova krasnica).
Nakon uzorkovanja i identifikacije svaka od vrsta je opisana, grupirane su na jestive i otrovne, pri čemu je glavnu riječ imao naš terenski vodič, gdin. Bajrić. Njegova iskustva vezana za identifikaciju i greške koje se mogu desiti su neprocjenjiva. Priznaje i sam da je imao jedno blaže trovanje, ali ne zbog nepoznavanja nego istraživačke radoznalosti. Uzorke koji su prikupljeni studenti Biotehničkog fakulteta su imali priliku vidjeti izložene u hodniku fakulteta ovih dana.
 
 
 
 
Amina Mušinović, studentica
 

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba