Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću organizirao Treći naučno-stručni skup“5. juni-Svjetski dan zaštite okoliša“

Datum kreiranja 10 Juni 2015 Klikova: 1251

Treći naučno-stručni skup koji je imao obilježje međunarodnog učešća, organizovali su Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću u suradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.
Treći naučno-stručni skup održan je 4. i 5. juna 2015. godine u hotelu Kostelski buk u Bihaću, a na istom je bilo prisutno oko 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona. Na skupu su pored eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti bili i predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa, naučno-obrazovne zajednice, instituta i zavoda, javnih i privatnih preduzeća, te nevladinih organizacija.
Brojnim učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili su se: dekan Biotehničkog fakulteta, prof. dr. Osman Perviz, predsjednica organizacionog odbora skupa dr. sc. Jasmina Ibrahimpašić, te rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Mirsad Veladžić, a skup je proglasio otvorenim ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Tahir Nuhić.
U dva dana koliko je trajao Treći naučno-stručni skup, održano je oko četrdeset prezentacija i predavanja, poster prezentacija, a predavači su bili eminentni  stručnjaci sa sveučilišta, univerziteta i veleučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Teme koje su dominirale ovogodišnjim naučno-stručnim skupom bile su: zaštita ekosistema, okoliš, hrana i zdravlje, ekološka poljoprivreda, upravljanje šumama, upravljanje otpadom i energetska efikasnost.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu, koja je bila posvećena okolišu i na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.
Učesnici Naučno-stručnog skupa izrazili su zadovoljstvo na učešću te se zahvalili na toploj dobrodošlici i uspješnoj organizaciji Trećeg naučno-stručnog skupa ‘’5. juni-Svjetski dan zaštite okoliša’’, uz želje za buduću i dugoročnu naučno-stručnu suradnju.


Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba