Univerzitet u Bihaću bogatiji za stručnjaka u vršenju DNK analize pcr metodom

Datum kreiranja 22 Decembar 2013 Klikova: 2668

U sklopu saradnje Univerziteta u Bihaću sa Univerzitetom u Beogradu i Univerzitetom Crne Gore iz Podgorice, a u svrhu realizacije naučno-istraživačkog projekta kojeg finansira Federalno ministrastvo obrazovanja i nauke „Inventarizacija lipljena i pastrmke u BiH i Republici Srbiji“, profesorica Biotehničkog fakulteta Azra Bećiraj boravila je u studijskoj posjeti ovim univerzitetima.
Cilj posjete bilo je naučno usavršavanje vezano za uzorkovanje i izolaciju DNA pomoću PCR metode, koja predstavlja najefikasniju metodu čija je primjena gotovo neograničena - od dijagnostike nasljednih bolesti, forenzike, populacijske genetike, sistematike, bioinženjerstva, evolucijske biologije, pa i akvakulture. Ovom je metodom moguće dijagnosticirati niz virusnih, bakterijskih i parazitarnih bolesti. Prednosti tehnike očituju se u brzom dobivanju rezultata, visokoj specifičnosti i osjetljivosti. Značaj ovog usavršavanja jeste što je ovime Univerzitet u Bihaću, ali i Unsko-sanski kanton dobio jedinog obučenog stručnjaka za vršenje ove analize. Značaju pridonosi i činjenica da se radi o defecitarnom kadru ovog profila na Unsko-sanskom kantonu, a da su trenutne potrebe tržišta za mladim i obučenim stručnjacima koji svojim radom mogu slijediti razvoj napredak tehnologije, sve veće.
Sam projekat “Inventarizacija lipljena i pastrmke u BiH i Republici Srbiji“ ima za cilj ovladavanje najnovijim naučnim dostignućima, u cilju očuvanja originalnog diverziteta autohtonih vrsta  uz istovremeno očuvanje biodiverziteta zivog svijeta. Dalja realizacija projekta podrazumijeva prenošenje znanja o provođenju PCR metode, a kako to podrazumijeva praktičan rad u laboratoriji, voditeljica projekta prof. Bećiraj najavljuje da će u skorije vrijeme nastojati da kroz druge projekte osigura nabavku opreme za navedeni laboratorij. Ukoliko se uspiju iznaći sredstva, Unsko-sanski kanton bi dobio vlastitu i jedinu laboratoriju za vršenje DNK analiza.

 http://www.rtvusk.ba/content/dnevnik-23122013-
 http://www.federalna.ba/bhs/vijest/85042/vijesti-u-pet-01012014,
 http://www.federalna.ba/bhs/vijest/85440/federacija-danas-06012014

 

Pratite nas i na:

Kontakt

Unverzitet u Bihaću
Biotehnički fakultet
Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać 
Tel: +387 (37) 22 80 59
Fax: +387 (37) 22 80 57
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.btf.unbi.ba