Obilježen “5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša”

 

Kao i prethodnih godina, i ove godine je Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću sa Univerzitetom u Novoj Gorici i Fakultetom za primijenjenu ekologiju Futura iz Beograda, u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona obilježio ”5. juni-Svjetski dan zaštite okoliša“.

7. međunarodna naučno-stručna konferencije ”5. juni-Svjetski dan zaštite okoliša” održala se 09. i 10. juna uz obalu prekrasne rijeke Une, odnosno u prostorijama Kostelskog buka. Posjećenost konferenciji bila je velika, pri čemu veliki broj naučnika i stručnjaka iz nekoliko zemalja razmjenjivali su svoja iskustva i nove spoznaje o utjecaju klimatskih promjena i mogućim rješenjima. Sa 9 plenarnih predavanja, 32 usmena izlaganja i 48 poster prezentacija obilježen je vrlo bogat program konferencije.

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom „Samo jedna Zemlja“. Ova snažna poruka upućuje nas da sva mi, svako u svom resoru, mora doprinijeti zaštiti okoliša kako bi rezultati zajedničkog rada doprinijeli rješavanju krize klime, bioraznolikosti i onečišćenja. Samo zajedničkim, koordiniranim radom možemo postići cilj, a ovdje je cilj postizanje održivog razvoja. Očuvanje naše planete, ovisi o djelovanju svakog pojedinca i svake zajednice, svake vlade, firme i naučne zajednice, a sve u interesu budućih generacija.

I ove godine u sklopu konferencije, organiziran je edukativni izlet u Nacionalni park, u kojem su učesnici konferencije mogli uživati u ljepotama našeg bisera kao i u raskošu spoja zelenila i vode.