Održana press konferencija o upisu studenata na zajednički dodiplomski studij Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Fakulteta za znanost u okolju Univerzieta u Novoj Gorici

Dana 27. juna 2018. godine u prostorijama Biotehničkog fakulteta održana je press konferencija za medije. Svrha press konferencije je sumiranje dosada postignutih dogovora oko daljnje realizacije zajedničkog dodiplomskog studija iz oblasti Zaštite okoliša između Biotehničkog fakulteta, Univerziteta u Bihaću i Fakulteta za znanost u okolju, Univerziteta u Novoj Gorici.

Na press konferenciji prisustvovali su Rektor Univerziteta prof.dr. Fadil Islamović, Prorektor za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Dženana Gačo, Prorektor za financije prof.dr. Jasmina Ibrahimpašić, Dekan Biotehničkog fakulteta doc.dr. Husein Vilić, prof.dr. Azra Bakrač, prof.dr. Ifet Šišić i inicijatori ove ideje prof.dr. Halid Makić i prof.dr. Mladen Franko Prorektor za obrazovanje Univerziteta u Novoj Gorici ,koji je bio prisutan i pratio nas on line te na taj način bio na rasplaganju za sva pitanja.

Da se prisjetimo, krajem decembra 2017. godine potpisan je Sorazum o saradnji između ove dvije pomenute institucije nakon čega je Senat Univerziteta u Bihaću prihvatio i dao saglasnost o daljnjoj saradnji u aprili 2018 godine, koja je i okončana potpisivanjem Sorazuma o zajedničkom dodiplomskom studiju ova dva Fakulteta u junu 2018. godine. Potpisivanjem ovog Sporazuma postajemo prvi fakultet u Bosni i Hercegovini koji nudi ovakav način studiranja.

Na osnovu navedenog raspisan je KONKURS / NATJEČAJ za upis studenata u I godinu studija na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2018/2019. godini za prvi ciklus.

Studenti koji žele studirati na ovom dodiplomskom studiju, moraju se prijaviti najmanje tri mjeseca unaprijed, po raspsanom Konkursu. Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti za studij dvojnih diploma na ovom odsjeku i Fakultetu za okolje u Novoj Gorici. Ukoliko studenti ispunjavaju uvjete, upis i troškovi studiranja plaćaju se samo na domaćem fakultetu.

Studij će biti organiziran tako da studenti nastavu slušaju parcijalno na oba Fakulteta shodno Sprazumu o organiziranju zajedničkog dodiplomskom studiju. Studenti koji završe ovakav studij, shodno navedenom Sprazumu, stiču pravo na dobivanje dvojnih diploma ova dva fakulteta. Za više detalja prilikom upisa.

Troškovi putovanja, osiguranja i smještaja studenata će biti na studentskom računu. Institucija domaćina pomoći će studentima da pronađu ekonomski povoljna smještajna rješenja.

Financijska podrška  će biti osigurana i dostupna putem:

  • Erasmus+ mobility grant between UNG and UBI
  • Fellowship fund of R Slovenia for Western Balkan’s counties

Napomena za ovu godinu je veće odobren jedan Erasmus +  program mobilnosti studenata i nastavnika.

Na kraju bi samo istaknuli obostrano zadovoljstvo naših inicijatora i organizatora kao i zadovoljstvo prof.dr. Mladena Franka koji očekuje veliki odaziv kako naših tako i studenata u Novoj Gorici.

Video prilog RTVUSK možete pogledati na sljedećem linki: 

http://www.rtvusk.ba/vijest/biotehnicki-fakultet-prilika-za-studente-da-steknu-dvojnu-diplomu/22084